Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc joi în plen, de la ora 14.00, unde va fi prezentată moţiunea de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Partidul Social Democrat a depus, marți, o moțiunea de cenzură, semnată de 157 de parlamentari PSD. Pentru a trece în Parlament, o moțiune de cenzură trebuie să primească 234 de voturi. Liderul social-democrat a spus că ar avea 204 din cele 234 de semnături necesare pentru ca moțiunea să treacă, subliniind că PSD o va depune când va avea toate voturile.
Conform calendarului prezentat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, votul pe moțiunea PSD s-ar putea desfășura luni, 6 octombrie.
În moțiunea de cenzură intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor”, premierul Florin Cîțu este acuzat, printre altele, că „a sărăcit România”, că „românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar” .
„Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani”, se arată în document.
PSD precizează că „dreapta a instalat un penal la Palatul Victoria”.
„Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracţiunea comisă şi care a executat şi închisoare pentru fapta sa. Culmea cinismului este că fostul deţinut Cîţu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai Coaliţia celor care au promis pentru a accede la putere – uitând apoi să şi voteze! – Legea “fără penali în funcţii publice”, conform sursei citate textul moţiunii.
Dan Barna a afirmat că USR PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament.
„Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus”, a adăugat el.
Și Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva „Guvernului ilegitim PNL-UDMR”.
În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una „minoră” faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie.
Florin Cîţu a afirmat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.
Judecătorii Curții Constituționale au decis în unanimitate, în ședința de marți, că există un conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament, astfel încât sesizarea premierului Florin Cîțu a fost admisă, potrivit surselor Gândul. În schimb, aceiași judecători spun că semnăturile pe moțiunea depusă de USR PLUS și AUR sunt valide, ceea ce înseamnă că moțiunea poate fi dezbătută și votată.